top of page

5 MADDEDE SADEYAĞ



Sadeyağ veya diğer adıyla ghee yağı, tereyağında bulunan süt yağından suyun ve sütte yer alan diğer öğelerin uzaklaştırılması ile üretilen ve %99 oranında süt yağı içeriğine sahip besindir.

Tereyağı tencerede kısık ateşte uzun süre pişirilerek köpüklendirilir. Çıkan bu köpükler temizlenir ve içerisinde partikül kalmaması için süzülerek bir yağ elde edilir. Elde edilen bu yağ son zamanlarda oldukça popüler olan sadeyağdır. Peki gerçekten sağlıklı mı? Gelin birlikte bakalım.


1. Dumanlanma Noktası

Sade yağın yanma derecesi 250 derecedir. Tereyağına göre daha yüksek dumanlanma noktasına sahip olması pişirme için daha elverişli olduğunu gösterir.


2. Sadeyağ ve Kolesterol

Sadeyağ elde edilirken tereyağı uzun süre ısıl işleme maruz kalır. Bu durum kolesterolün okside olmasına sebebiyet verebilmekte. Okside olan kolesterol ise kalp sağlığını oldukça olumsuz yönde etkileyecektir.


3. Kalp Hastalığı İlişkisi

1 yemek kaşığı sade yağ 12 gram doymuş yağ içermekte. Bu oranın çok yüksek olduğunu söylemekte fayda var. Düzenli ve uzun süreli kullanımda sadeyağ kolesterol ve trigliserit seviyelerini arttırabilir.

Özellikle ailesinde kalp hastalığı olan ve genetik yatkınlığa sahip bireyler için sadeyağ kullanımını tavsiye etmiyorum.


4. Laktoz İntoleransı

Sadeyağ %99 oranında süt yağı içerir. Süte duyarlı olan bireyler gönül rahatlığı ile tüketebilir. Fakat tereyağında bulunan laktoz da yok denecek kadar azdır. 1 çay kaşığı tereyağı 0.01 gram laktoz içerir. Dolayısıyla laktoz intoleransı olan bireyler için de sadeyağ tereyağından daha üstün değildir.


5. K2, CLA ve D Vitamini Açısından Zengindir

Konsantre içeriğe sahip olması sadeyağın A, D ve K2 vitamini ve CLA açısından da oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğunu gösteriyor. Fakat bu değerli besin öğelerini dengeli ve çeşitli bir beslenme modeli izleyerek karşılamakta çok mümkün.


Özetlemek gerekirse;

Sadeyağın anti-inflamatuar olduğunu ve sağlığı olumlu yönde etkilediğini gösteren bilimsel veriler oldukça yetersiz. Dolayısıyla bu noktada bilimsel açıdan da sağlık yararları kanıtlanmış olan zeytinyağını tercih etmek çok daha iyi olacaktır. Hatta sadeyağ için iddia edilen tüm faydaları Akdeniz tipi beslenme modelinden alabileceğinizi de söyleyebilirim.

216 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page