
Eliminasyon diyetleri kişiyi olumsuz etkileme potansiyeli olan besinlerin diyetten çıkarılması ve sonrasında aşamalı olarak diyete eklenmesi ile olumsuzluğa sebep olan besinlerin saptanmasıdır.
Her birey farklı olduğu gibi, her besine bireylerin vereceği yanıtlarda farklı olabilmekte. Vücudun besinlere karşı verdiği olumsuz tepkiler ise besin alerjisi veya besin intoleransı olarak tanımlanmakta ve bu durum son yıllarda giderek yaygınlaşmaktadır.
Besin intoleransını etkileyen faktörler; kötü beslenme, inflamasyon, antibiyotik kullanımı, sigara ve alkol alışkanlıkları, mide asit seviyesi, stres, genetik, sosyo-ekonomik şartlar, bozulan bağırsak mikrobiyotası, egzersiz, hormon seviyeleri olarak sıralanabilir.
Besin intoleransı ise kolay kilo alma/verme, cilt bozuklukları, sindirim sorunları ve hormonal rahatsızlıklar gibi problemlere yol açabilmektedir.
Eliminasyon diyetinin faydaları nelerdir?
· Kabızlık, şişkinlik, mide krampları ve bulantısı, ishal ve gaz gibi sindirim ve boşaltım sorunlarının giderilmesine katkı sağlar.
· İrritabl bağırsak sendromunun semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur.
· Egzama gibi cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
· Migren ağrılarını azaltır.
Eliminasyon diyetinde genellikle diyetten çıkarılan besinler;
· Portakal ve greyfurt gibi asit içeren meyveler,
· Domates, biber, patlıcan,
· Kırmızı ve acı biber,
· Kabuklu yemişlerin hepsi,
· Fasulye, mercimek ve bezelye gibi baklagiller,
· Gluten içeriğine tahıllar ve tüm besinler
· İşlenmiş et ve kabuklu deniz hayvanları,
· Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri,
· Tereyağı, margarin gibi yağlar,
· Alkol, kahve ve siyah çay gibi içecekler,
· Şeker, tatlı ve çikolatalar.
Dikkat etmekte fayda var;
Belli başlı besinleri beslenme düzeninden çıkarmak besin yetersizliklerine sebebiyet verebilir. Eliminasyon diyeti yaparken bir beslenme uzmanından destek almanızı tavsiye ederim.
Comments