top of page

Günde Tek Öğün: OMAD Diyeti Nedir?



Son zamanlarda oldukça popülerleşen, açılımı “One Meal A Day” olan OMAD diyeti tek öğün beslenme prensibine dayanır.


Bu sistemde tek öğün olmak koşulu ile istediğiniz şeylerden dilediğiniz kadar tüketebiliyorsunuz. Aslında 23 saat aç kalınan ve belli bir saatte beslenilen aralıklı oruç sistemi gibi düşünülebilir.

Gelin bu sistemin artılarını ve eksiklerini birlikte değerlendirelim.


Kilo vermeye yardımcı olur mu?

Tek öğün beslenmeye dayandığı için daha kolay kalori açığı yaratabilir ve bu sistemde kilo verebilirsiniz.


Sağlıklı mı?

Az yemenin hücreleri yenilediği ve ömrü uzattığına dair çalışmalar mevcut. Fakat gün içerisinde az yemek mi yoksa tek bir öğünde her şeyi yemek mi daha doğru olur?

Yapılan çalışmalara göre tek öğün beslenmek sirkadiyen ritmi bozmakta ve dolayısıyla metabolizma üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmekte.

Fareler üzerinde yapılan bir çalışmada ise tek öğün beslenen farelerin insülin ve kan yağlarında artış saptanmış, yağlı doku ve karaciğerde oksidatif hasar riski yüksek bulunmuştur.

Optimum sağlık için 16:8 aralıklı oruç sisteminin birçok faydasına değinebilirken oruç süresinin oldukça uzun olduğu OMAD diyetinde aynı faydalardan söz etmek pek mümkün değil.


Sürdürülebilir mi?

Gün içerisinde enerji alımı eşit olmayacağı için halsizlik, konsantre olmakta zorluk ve uzun vadede kişide yeme bozukluğu, besin öğelerinde eksiklikler gözlemlenebilir. Bu nedenle sürdürülebilir bir diyet sistemi değildir.

Sürdürülebilirlik, sağlık ve kilo kaybı açısından Akdeniz Tipi Beslenme Modeli kulağa çok daha mantıklı gelmektedir.


Sağlıklı günler dilerim

61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page