top of page

SON ZAMANLARIN POPÜLER DİYETİ: CARNİVORE DİYETİ



Carnivore Diyeti: Et Tabanlı Beslenme Nedir ve Sağlıklı mı?


Son yıllarda sağlıklı beslenme dünyasında popülerleşen diyetlerden biri de Carnivore Diyeti. Peki, bu tamamen et ve hayvansal ürünlere dayalı beslenme tarzı nedir, faydaları ve riskleri nelerdir? Gelin birlikte keşfedelim.


Carnivore Diyeti Nedir?


Carnivore diyeti, bitkisel besinleri tamamen dışlayan ve yalnızca et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerden oluşan bir beslenme şeklidir. Temel felsefesi, avcı-toplayıcı atalarımızın beslenme düzenini taklit etmektir.


Bu diyette şeker, tahıl, meyve, sebze ve diğer bitkisel gıdalar tüketilmez. Kalori ihtiyacının büyük kısmı protein ve yağlardan sağlanır.


Carnivore Diyetinin Potansiyel Faydaları


1. Ağırlık Kontrolü:

Protein ve yağ bazlı bir diyet sizi hem tok tutar hem de besin çeşitliliği kısıtlı olduğu ve karbonhidrat tüketimi olmadığı için kalori açığı oluşturmanıza yardımcı olur. Bu sayede kilo kaybına etkisi olabilir. 


2. Kan Şekerinin Dengelenmesi:

Karbonhidrat alımının sıfıra inmesi, insülin dalgalanmalarını azaltabilir ve kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir. Fakat bu etki uzun vadeli olmayabilir. 


3. Basitlik:

Yalnızca birkaç temel gıda grubu tüketildiği için diyet oldukça basit ve takip edilmesi kolaydır.


4. Otoimmün Hastalıklar Üzerindeki Etkiler:

Bazı kişiler, carnivore diyetinin bağırsak sağlığını iyileştirdiğini ve iltihaplanmayı azalttığını bildirmiştir. Fakat tam tersi etkilerini yaşayan bireyler de mevcut.



Riskleri ve Dezavantajları


1. Besin Eksiklikleri:

Sebze, meyve ve tahıl gruplarını tamamen kesmek; lif, C vitamini, potasyum ve antioksidanlar gibi önemli besin ögelerinin eksikliğine yol açabilir.


2. Kalp Sağlığı:

Yüksek miktarda doymuş yağ tüketimi, bazı bireylerde kolesterol seviyelerini artırabilir ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.


3. Bağırsak Sağlığı:

Lif eksikliği, sindirim problemlerine ve bağırsak mikrobiyotasında dengesizliklere yol açabilir.


4. Sosyal ve Psikolojik Zorluklar:

Sınırlı gıda çeşitliliği, uzun vadede sürdürülebilirliği zorlaştırabilir ve sosyal yemeklerde uyum sağlamayı zorlaştırabilir.



Son 5 yıla baktığımızda bu diyet modeli ile ilgili yapılan çalışmalar çok sınırlı!


2021 yılında Lennerz ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmayı sizin için inceledim;

2029 katılımcı ortalama 14 ay boyunca (en az 9 ay, en fazla 20 ay) Carnivore diyetini uygulamış. Aslında bakarsanız çalışmanın takip süresi 2 yıl bile değil.


Katılımcıların %93’ü bu diyet modeline, sağlığına iyi geleceğini düşünerek, geçtiğini bildirmiş. Bu da bende plasebo etkisi olabileceği fikrini uyandırdı. Onlara iyi gelen düşünceleri olabilir mi?


Bir diğer yandan katılımcılar deneyimlerini kendileri aktarıyor. Yani yapılmış bir ölçüm ve kan testi yok. 


%69’u kronik hastalıklarının düzeldiğini, %85’i hafızasının güçlendiğini ve yine %69’u uyku kalitesinin arttığını bildirmiş. Ama dediğim gibi bu deneyimleri katılımcılar kendileri aktarıyor kısacası öznel veriler diyebiliriz.


Dolayısıyla bu sonuçlar genellenemez ve uzun dönem etkileri bilinemez.  


Sonuç


Carnivore diyeti, belirli sağlık sorunları olan bireyler için kısa vadede fayda sağlayabilir. Ancak uzun vadeli etkileri tam olarak bilinmemektedir ve dengeli bir beslenme yaklaşımı her zaman en sağlıklı seçenektir.


Eğer bu diyeti denemeyi düşünüyorsanız, sağlık durumunuzu göz önünde bulundurarak bir uzmana danışmanız önemlidir. Dilerseniz sağlığınızı riske atmadan, size uygun bir plan oluşturabiliriz.



Carnivore diyeti hakkında daha fazla bilgi almak ve size uygun bir beslenme planı oluşturmak için benimle iletişime geçebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim!





 
 
 

Commentaires


whatsapp beyaz küçük.png
bottom of page